09.04.2010. Koprivničko-križevačka županija


Obavijest vinogradarima




Vinova loza, ovisno o sorti i položaju na kojem se nalazi, ulazi u razvojni stadij vunastog pupa. Obzirom da su od trenutka otvaranja pupova i pojave prvih listića za vrijeme kisnih dana i vlaženja listića vinove loze moguće infekcije uzročnikom crne pjegavosti (Phomopsis viticola) podsjećamo vinogradare da na vrijeme izvrse prvu preventivnu zastitu.

Moguće je koristiti pripravke na osnovi bakra (Modra galica, Nordox 75 WG, Nordox super 75, Bakreno vapno WP 50, Gypso, Kupropin WP, Cuprocaffaro 50 WP, Rame caffaro 32 WP, Neoram WG, Champion, Blauvit, Cuproline, Kocide DF, Cuprablau Z, Cuprablau Z ultra, Bordoska juha, Bordoska suspenzija i sl.). Preventivnu zastitu od crne pjegavosti potrebno je izvrsiti prije kisnog perioda.

Bakrenom se pripravku može dodati pripravak na bazi sumpora u povisenoj koncentraciji koji će smanjiti populaciju lozinih grinja, no za njegovo dobro djelovanje potrebna je temperatura zraka visa od 15dC.

Moguće koristiti i kombinaciju bakra i mineralnog ulja (npr. Crveno ulje, Plavo ulje ili Modro ulje), ali u tom slučaju se ne preporuča dodavati sumporni pripravak.

Preporučena sredstva za zastitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo!

Mr. sc. Željkica Ostrkapa-Međurečan
E-mail: Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@hzpss.hr

<< Arhiva >>